Gresia si faianta-calitate, design sau pret convenabil?


Aceste intrebari ii framanta pe toti cei care trebuie sa placheze o incapere de baie sau o bucatarie.
Trebuie sa stiti ca exista doua categorii de placi ceramice:glazurate (numai pentru interior-gresie si faianta) si portelanate (destinate exterioarelor, dar care pot fi folosite si la interior). Acestea au grade diferite de absorbitie a apei si proprietati fizice si abrazive variate, in functie de modul de prelucrare, pentru a putea deservi fiecare camera din casa, dar si mediul exterior exterior sau piscina.
Placi ceramice glazurate
Placile ceramice glazurate sunt destinate exclusiv interioarelor.Acestea sunt elemente de finisaj care au ca materii prime de baza argila si caolinul. Placile ceramice glazurate se obtin prin presare. Ele se clasifica dupa mai multe criterii:
- in functie de destinatia lor:
a) faianta
b) gresia
- in functie de designul placilor
a) placi ceramice cu aspect marmorat, rustic, cu motive florale, geometrice, colorate, uni, etc
b) placi ceramice lucioase si mate
Placile ceramice portelanate
Acestea sunt destinate exterioarelor, insa pot fi utilizate cu succes si la interior. Placile ceramice portelanate seamana, de multe ori, cu placajele de piatra naturala.
Cum identificam tipurile de placi ceramice?
Ca aspect, placile glazurate au un strat de glazura ce se observa detasat de restul compozitiei placilor, daca le privim pe linia muchiilor. Cele portelanate sunt compacte, neavand straturi evidentiate in grosimea lor.
Un rol important in identificarea tipurilor de placi ceramice il au caracteristicile tehnice, cum ar fi absorbtia de apa si rezistenta la zgariere.
Absorbitia de apa
Se efectueaza un test care determina cantitatea de apa absorbita de catre placi cand sunt introduse in apa fiarta pentru o anumita perioada de timp. Astfel, pentr placile glazurate procentul de umiditate este intre 3-10%, iar pentru cele portelanate, de 0,5%. In functie de absorbtia de apa se calculeaza si rezistenta la inghet. Astfel, placile portelanate sunt rezistente la inghet, iar cele glazurate risca sa crape.
Rezistenta placilor ceramice
Duritatea superficiala a placilor va determina rezistenta la zgariere a placilor. Se masoara prin zgariere cu minerale, in care sunt numerotate crescator, in functie de duritate, cu numere de la 1 la 10 pe scala Mohs. Cel mai dur este diamantul.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu